Link te den originale artikkelen

«Hæ?» sa foreldrene da Kjetil fortalte hva han egentlig drev med

Kjetil Melkevik fra Hundvåg holder over 80 standup-show i året. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

Kjetil Melkevik fra Hundvåg holder over 80 standup-show i året. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

27 år gammel tok han en venstresving i livet og begynte med standup.

Uten å si det til noen.

Ett år senere fortalte han det til foreldrene sine. Responsen ble egentlig som forventet.

«Hæ?».

Holder over 80 shows i året

Det begynte i Bergen. I en by hvor han var langt unna kjente og kjære, fant han endelig muligheten til å teste ut komikerdrømmen. Som evig student med et litt for stort studentlån og litt for lite jobb, var det lite å tape.

Midt i mastergraden i medievitenskap tok han valget om å prøve seg på scenen, i all hemmelighet.

– En gang glemte jeg meg ut og trykket «Skal» på et arrangement jeg skulle opptre på, forteller Melkevik. Da holdt han komikerdrømmen fremdeles hemmelig.

To sekunder senere endret han det til «Skal ikke».

– De to sekundene var nok til at broren min så det, og noen måneder senere spurte han «Du, gjør du standup?» Jeg måtte til slutt komme ut av skapet etter et år og si «Mamma, pappa, jeg gjør standup», forteller en lattermild Melkevik.

Kjetil Melkevik balanserer mellom komiker, arrangør og vikarlærer. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

Kjetil Melkevik balanserer mellom komiker, arrangør og vikarlærer. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

– Den beste avgjørelsen jeg har tatt

Nå holder Melkevik over 80 shows i året, driver en egen standup-klubb og har varmet opp for noen av de største komikerne i verden, T.J. Miller. Kjent fra Deadpool-filmene og serien Silicon Valley på HBO.

Melkevik har nylig flyttet hjem til Stavanger, for å drive Comedy Box og levere standup til Rogaland. De arrangerer regelmessige klubbkvelder i Stavanger og på Bryne, med nykommerkvelder hvor debutanter får prøve seg på Folken.

– Vi ønsker alle velkommen. Selv angrer jeg på at jeg ikke begynte før. Det er den beste avgjørelsen jeg har tatt, forteller Kjetil Melkevik.

Kontortid: Melkevik forbereder fremtidige forestillinger med Comedy Box på kafé. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

Kontortid: Melkevik forbereder fremtidige forestillinger med Comedy Box på kafé. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

– Vi håper folk ikke er for bedugget

Det handler om å stå rett opp og ned, fortelle vitser, observasjoner og historier. Med Comedy Box har Melkevik en stall med komikere som er klare til å stå - i Stavanger og på Bryne.

Under Gladmaten har de startet en tradisjonen å ha show på Cementen. Der kaprer de baren for en kveld og setter punktum for festivalen. De har solgt ut to år på rad og Melkevik håper nå på et tredje år hvor folk ikke får tak i billetter.

– Vi håper på «hat trick» og utsolgt show i år også. Vi åpner dørene 22:00, og må bare begynne så fort som overhodet mulig. Vi er ti stykker som skal stå, så vi har dårlig tid, forteller Melkevik.

– Vi er et sinnssykt bra miljø om dagen, og vi har aldri vært flere enn det vi er nå. Så får vi bare håpe vi prater høyere enn publikum, det er jo tross alt Gladmaten, ler Melkevik.

Link te den originale artikkelen

Humor: Politisk korrekthet, den ellevte landeplage

John Cleese sa en gang, «det går ikke an å både være politisk korrekt og ha humor». Og hvis det er valgene, da velger jeg humor! Utfordringen med humor er at det er subjektivt. Det som din mor ler av, i motsetning til din lillebror, eller din transseksuelle homofile kusine, vil være helt forskjellig. Og linjen deres for hva som «fornærmer» vil også være forskjellig. Derfor, som en standup-komiker, kan jeg ikke ta vare på alle. Noen må ende opp på den fornærmende siden av punchlinen.

Som også John Cleese sa: «Det finnes ingen vitser der absolutt ingen blir fornærmet.» Han fortsatte med å gi et eksempel på en relativt uskyldig vits: «Hvordan får du Gud til å le? Du forteller ham planene dine». Nå tenker du kanskje, «det er vel ingen som blir fornærmet av den?» Jeg kan garantere at det finnes sterkt troende muslimer som kan bli fornærmet bare av at «gud» blandes inn i en useriøs og triviell vits til å begynne med. Troende jøder, for eksempel, kan ikke en gang skrive ordet «gud» i trivielle sammenhenger – da må de skrive «g-d», for ellers er det misbruk av guds navn. Og siden det var John Cleese som sa vitsen, kan det antas at hans betegnelse av «gud» representerer den kristne guden, som ingen av de andre religionene anerkjenner. Og kvinner kan reagere på at vitsen innebar at gud er en mann. Dette er et ekstremt tilfelle, men hvor går grensen? Hvem bestemmer? Det spørsmålet vet jeg ikke svaret på, men jeg vet at grensen for hva som er akseptabelt å si innenfor norsk humor innskrenkes drastisk, og det må det settes en stopper for. Vi lever i en tid hvor følelser, mer og mer, overgår fakta. Og spesielt humor.

«I ISLAM TROR MUSLIMENE AT MOHAMMED SPLITTET MÅNEN I TO. MENS VI ANDRE TROR DET ER STØRRE SANNSYNLIGHET FOR AT DET BARE BLE HALVMÅNE DEN KVELDEN»

En sjelden gang snakker jeg om muslimer og islam på scenen. Og med en gang jeg nevner ett av de to ordene, føler jeg umiddelbart at publikum trekker seg tilbake og en viss stemning tar kontroll over rommet. Det er veldig synd, av flere grunner. For det første, vi bør kunne le av islam, slik vi kan le av alle religioner. I islam tror muslimene at Mohammed splittet månen i to. Mens vi andre tror det er større sannsynlighet for at det bare ble halvmåne den kvelden.

Det interessante er at det alltid er ikke-muslimer som skal fortelle samfunnet, inkludert muslimene, hva muslimer blir fornærmet av og ikke. Det er den største fornærmelsen, fordi det undergraver muslimene. Jeg hadde i hvert fall blitt sterkt fornærmet hvis folk jeg ikke kjente forklarte meg hva jeg aksepterte og ikke. Det ligner veldig på det folk sa mye før i tiden, hvis noen bannet der det var damer til stede. Da kunne folk si: «Ikke ha en sånn ordbruk, det er damer til stede.» Det at menn setter seg i posisjon for å fortelle kvinner hva de kan høre og ikke, bør fornærme alle kvinner.

Et annet problem med denne «politiske korrektheten» er at muslimene fremstår, i dette eksempelet, som svake og skjøre – at de vil knekke fullstendig sammen hvis noen på en scene forteller en tåpelig vits som nevner islam. Da kommuniseres det at muslimene ikke tåler å høre det samme som kristne tåler å høre om kristendommen. Jeg har mer respekt for muslimer enn det. Jeg behandler alle som kommer og ser på standup som voksne folk. Og ingen som barnslige grinebitere – uansett kjønn, religion eller bakgrunn. Men hvis du er en grinebiter som ikke tåler å høre vitser som utfordrer livssynet ditt, da bør du kanskje unngå å komme på standup. Så enkelt er det.

Jeg anser virkelig denne slags politisk korrekthet for å være en genuin landeplage, fordi det faktisk er destruktivt for det norske samfunnet – ikke bare for norsk humor. Det er destruktivt fordi det forhindrer integrering. I det øyeblikket man ikke får lov å snakke om muslimer, for eksempel, på nøyaktig samme måte man kan snakke om kristne og ikke-troende, så opplever vi et ubalansert forhold. Da skapes det en skillevegg mellom folk. Da er ikke leken lik for alle. Da opplever vi ekskluderinger og forskjellsbehandlinger som er veldig uheldige i et sunt og blomstrende demokrati.

[Humorspalten er det “The Comedy Box”-produsent, Chi Ton, som har ansvaret for. Hun gir komikere i Stavanger og omegn en mulighet til å si det de har på hjertet rundt humor og standup, noen ganger på norsk og noen ganger på engelsk. Denne utgaven er skrevet av Kjetil Melkevik.]

Link te den originale artikkelen

Ny standupfestival skal fylle Folken

I ti år har de styrt standupsjappa i Rogaland. Nå feirer de ti nye år med årets største standupfestival.

Daglig leder Kjetil Melkevik i Comedy Box backstage på Folken. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

I ti år har Comedy Box jevnt og trutt solgt standup-billetter i Stavanger, Sandnes, Haugesund, Bryne og Egersund.

Kjetil Melkevik forsøker å beskrive livet som standupkomiker. Det er syv år siden han i all hemmelighet snek seg på standupscenen i Bergen. Nå er han ringrev, han har stått hundrevis av ganger og han skal stå igjen i kveld. Han er daglig leder for standupklubben Comedy Box, som i høst feirer ti år med standupfestival på Folken. Navnet?

«Standupfestival på Folken».

Men først skal han rekruttere litt.

Løy til kona

Om tre timer fylles kjelleren på Folken med folk, øl og latter. Det er klubbkveld: Standup Uncut. Hver uke jobber komikerne med nye vitser og nye forsøk på å knekke latterkoden.

Men nå er stolene satt til sides og scenen tom. Comedy Box holder kurs. Miljøet må bli større, bedre og skarpere. Nykommere har gått gjennom vitsestrukturer, punchlines og metodikk. Tretten stykk var de sist gang.

Nå er de blitt fire.

– Jeg sa til kona at jeg skal på kommunikasjonskurs.

En av dem ønsker ikke å stille med navn av hensyn til ekteskapets fred og ro.

– Men altså, dette handler jo om å kommunisere, så det er ikke helt løgn, legger han til.

Alle i familien til Silje dør av kreft når de er 65: – Så dette er min midtlivskrise, sier Silje. Heldigvis ler folk. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

Men Silje Osmundsen Eriksen står i det. Hun kjenner trykket fra offentligheten godt. Hun bærer tross alt stemmen på Kolumbus sine busser i regionen.

Neste stopp:

– Jeg kom til skade å si at jeg er løyen. Så her er jeg.

Hun var den eneste dama blant tolv menn da kurset startet. Eneste dama enda.

– Jeg har alltid kødda med at jeg er løyen og burde hatt show, sier hun og ler.

Til vanlig er hun kontrakts- og anbudskoordinator på Forus. Nå snuser hun på komikerdrømmen. Melkevik syntes hun burde gå på scenen senere i kveld, men hun bruker reservasjonsretten som kursdeltaker.

– Jeg har aldri skrevet ned en vits før dette kurset. Men til nå er det en god følelse, så tar vi det som det kommer.

Han som egentlig skulle stå i døren møtte aldri opp. Da må Melkevik stå. FOTO: Tor-Arne Vikingstad.

Kursleder Kjetil Melkevik observerer. Gir tilbakemeldinger, riffer litt og spør hva deltakerne selv synes. Den vitsen satt jo greit den?

– Det er mange rare folk i standupmiljøet. Jeg har alltid tenkt at jeg ikke er en av de, men innser nå at jeg er det, ler Melkevik.

– Vanlige folk ville gitt opp for lenge siden.

Underveis i kurset får han beskjed om at tre komikere har korona.

De fire resterende kursdeltakerne takker nei til åpningsplassene.

– Jaja, mer tid til resten av oss, sier han.

I kveld har Kjetil booket komikerne. Han tar imot billetter i døren. Han setter ut stolene. Han er konferansier.

– Mens folk flest gjør alt de kan for å slippe å holde foredrag på jobben, så gjør vi alt vi kan for å få lov til å gå opp foran folk, sier han.

Det blir fort mye.

– Men standup er en rusavhengighet. Du får dopamin, adrenalin, det er en eksplosjon av følelser. Og det går helst høvelig bra. Minuset at du ikke får sove etterpå.

Melkevik om Putin: – Det ser aldri ut som Vladimir nettopp har pult. Heldigvis ler publikum. FOTO: Tor-Arne Vikingstad

Norges største til Stavanger

I år er ti år siden Comedy Box så Stavangers lys. Høsten 2022 har Melkevik vært sjef i fire av dem, og har dermed ansvaret for jubileet 15.–17. september.

1800 billetter skal selges, og Folken skal fylles.

– Det er en ganske heftig lineup, sier Melkevik.

På listen står Hans Morten Hansen, kronjuvelen. Blant de 43 komikerne er også Dag Sørås, Steinar Sagen og en drøss med klubbkomikere du kanskje, kanskje ikke, har hørt om.

– Men vi snakker komikere som river ned taket.

– Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg til å bli ferdig, sier Melkevik, før han ler.

– Neida. Det må bli åpningen med Hans Morten Hansen. Det blir et vanvittig humorevent under tre heftige dager.

– Hvordan vil du si de siste årene har vært?

Melkevik tenker seg om.

– Vi står jo på, og jobber mye mer enn det vi får igjen. Men vi komikere har et uforklarlig behov for å please folk vi ikke kjenner. Vi pisker oss selv på ryggen og jakter følelsen av å stå på scenen hver dag. Det er en ekstremsport som vi alle er avhengig av, sier han.

– Det må være utløp for visse traumer i barndommen hos de fleste av oss, legger han til og ler.

Morderen i Egersund

– Hvordan er egentlig rogalendinger som standup-publikum?

– Du kan komme til steder hvor de ikke har humorkultur. Her har vi lang tradisjon med Løgnaslaget, Hans Morten Hansen, Kristian Valen, Rune Bjerga. Publikum har fått inn humoren med morsmelkå, sier han.

– Så ingen her lurer på om det er lov å le av noe, legger han til.

Men det finnes unntak fra regelen.

Aftenbladet ber pent om en historie.

Vi skal til Egersund.

En mann avbryter showet. Roper ut ting, prøver å være morsom. Ingen ler.

– Jeg tror egentlig han prøvde å hjelpe, sier Melkevik.

Melkevik står på scenen og får nok.

– Alle sammen, klapp hvis dokk syns han ødelegger showet.

Og alle klapper, og det blir rolig fra den bråkete mannen.

– Han ble ganske ydmyk av det da.

Etter showet kom beskjeden. Mannen var en tidligere dømt morder.

– Altså, mannen hadde drept noen! Men jeg har ikke hørt noe fra han siden.

Link te den originale artikkelen

Kjetil Melkevik ønsker å gjenskape Stand up-kulturen i Sandnes

Daglig leder for Comedy box, Kjetil Melkevik, er fornøyd med at Stand up-kulturen i Sandnes er på vei oppover. FOTO: Frode Olsen.

Comedy box ønsker å bli større, og satser nå på flere Stand up-shows i Sandnes.

Comedy box har 10-års jubileum i år, og i den anledning ønsker de å satse større på Stand up i Sandnes. Én gang i måneden skal ulike komikere skape latter og glede på Sandnes brygge.

– Vi ønsket å arrangere Stand up på fast basis, og nå skal forskjellige Stand up-komikere opptre en gang i måneden på Sandnes brygge, forteller daglig leder Kjetil Melkevik.

Comedy box har et sterkt nettverk med komikere, som kommer fra hele landet for å opptre.

– 11. februar er duket for årets første show, og her vil tre lokale komikere opptre. Det er Jan Rune Holdhus, også kjent som "June kommune", Sven Rusdal og André Enoksen. Utenom vil det komme komikere fra Oslo, men også en som er bosatt i London, sier Melkevik.

Daglig leder Kjetil Melkevik forteller at Stand up er den enkleste formen for scenekunst, som består av en komiker og en mikrofon. Stand up-komikeren skal på enkel måte være interessant og morsom, uten bruk av hjelpemidler og instrumenter. I et stand up show vil komikeren by på seg selv, og Melkevik mener dette er den råeste formen for scenefremføring.

Comedy box har bestemt seg for å satse på dette frem til mai, og ser på muligheten til å fortsette i høst, dersom responsen er god.

Stand up leverandøren Comedy box er fornøyd med at faste show skal arrangeres i Sandnes.

– Sandnes er en veldig kul og interessant by i forhold til Stand up. Vi opplever Sandnes som spennende, og som stadig vokser seg større, forteller Melkevik.

Melkevik påpeker at det fortsatt er mange som ikke kjenner til Comedy box, og for mange er Standup et ukjent tema. Kjetil Melkevik ønsker å gjøre Stand up til allmenn kunnskap.

– Vi ønsker at flere skal åpne øynene for Stand up. Vi vet fra tidligere erfaringer at folkene i Sandnes liker å komme på disse showene, og derfor tenkte vi at regelmessige shows kunne føre til at flere møter opp, sier Melkevik.

Siden Comedy box publiserte nyheten på Facebook har responsen vært stor.

– Til nå er halvparten av billettene utsolgt til showet som finner sted 11. februar, forteller Melkevik.

Link te den originale artikkelen

Portrett: Holdt drømmen hemmelig

Tekst: Mia Langås Flåta – Foto: Steffen Kristiansen og The Comedy Box.

Tekst: Mia Langås Flåta – FOTO: Steffen Kristiansen.

Han har flere år med utdanning, deriblant en bachelorgrad fra Australia og en mastergradsutdanning, og har selvfølgelig fått et heftig studielån på kjøpet. Men det Kjetil Melkevik satser på nå, krever ingen universitetsutdanning i det hele tatt.

Nei, vi har ikke tatt turen til Amerika for å lage portrett om Stifler fra American Pie-filmene. Vi befinner oss i Stavanger, nærmere bestemt på Folken, hvor vi har møtt Stiflers ukjente bror, Kjetil Melkevik. Grunnen til at vi har valgt akkurat Folken som location for intervjuet er at Melkevik skal på scenen senere denne kvelden.

Smis2.jpg

Her på Spor 5 i Stavanger. FOTO: Arild Hjelm.

Melkevik har flere ganger utnyttet at han ligner på Stifler som en del av standup-rutinen sin, som han sier pleier å slå bra an. Hadde han ikke nevnt det selv, er det ikke sikkert folk hadde lagt merke til det, men når man først blir oppmerksom på det, er det umulig å unngå å se likheten.

I 2010 dro Melkevik helt til Australia for å studere film- og TV-produksjon. Dette gjorde at han i 2013 fikk jobb i TV 2 Nyhetskanalen og flyttet til Bergen. Da han var i Bergen begynte han like så greit på en mastergradsutdanning i medievitenskap ved universitetet. Da han var ferdig der, etter fem år med høyere utdanning, valgte han å satse på noe som ikke hadde noe med utdanningen å gjøre i det hele tatt. Standup.
– Jeg har så lenge jeg husker hatt lyst å gjøre standup, men turte aldri å gjøre det, sier Melkevik.

Det var en av studiekameratene på UiB som drev med standup, og Kjetil fikk muligheten til å spørre hva han måtte gjøre for å komme seg på en standup-scene.
– Hadde jeg bodd i Stavanger er det ikke sikkert jeg hadde begynt med det. Men siden jeg bodde i Bergen og nærmest ikke kjente noen der, gjorde det ingenting om jeg gikk på scenen og lagde en fullstendig tulling av meg selv.

Per dags dato er det umulig for Melkevik å kunne leve av standup. For å få hjulene til å gå rundt må han ty til deltidsjobbing.
– Det tar veldig lang tid før man kan leve av det, hvis man i det hele tatt noen gang kommer seg dit. Så jeg må jo bare stå på og gjøre så mye jeg kan, sier nykommeren og legger til at han også gjør mye standup gratis for å opparbeide erfaring.

«BARE FORDI DU ER MORSOM I VENNEGJENGEN ELLER I FAMILIEN, BETYR IKKE DET AT DU VIL GJØRE DET BRA SOM EN STANDUP-KOMIKER»

I hjembyen Stavanger er «Løgnaslaget» med Per Inge Torkelsen og Dag Schreiner store inspirasjonskilder. Fredrik Brimsø er også en siddis-komiker Melkevik liker godt.
– Og selvfølgelig Hans Morten Hansen. Det er vanskelig å bare nevne noen fordi der så mange gode. Det generelle nivået på standup i Norge i dag er veldig høyt, understreker Melkevik.

Ble frelst av «Raw»
På fritiden liker han å være med venner og se på TV. Han sier han også er glad i å gå ut på byen.
– Med venner da selvsagt, sier han kjapt før han legger til; – eller uten.

Kjetil er også ærlig om at trening ikke er noe for han. Selv om han mener han burde gjøre det. Han skylder på at han ikke har treningsko. Pluss at det blir så mye klesvask.

Om det er på grunn av intervjusituasjonen Kjetil kommer med noen humoristiske svar eller om han er fyren som er den morsomme i vennegjengen, eller rundt middagsbordet hjemme, har jeg lyst til å få svaret på.
– Faren min er veldig morsom, så jeg har nok fått mye av ham. Jeg kan vel si at jeg er morsom i vennegjengen, men ikke den morsomste. Det er ofte jeg som ler mest. Men man trenger ikke å være den morsomste i vennegjengen eller i familien for å få latter på scenen. Humoren mellom deg og bekjente er naturligvis vesentlig annerledes enn det den er mellom deg og 150 stykker du aldri har møtt før.

«FØRSTE GANG JEG GJORDE STANDUP I BERGEN SA JEG DET IKKE TIL NOEN. JEG FØLTE DET VAR VELDIG PRIVAT»

Men hvor kom egentlig interessen for standup fra?
– Da jeg var liten så jeg showet «Raw» med Eddie Murphy. Det var første gang jeg så standup, og ble frelst der og da.

Kjetil har to eldre brødre, én som er fem år eldre, og én som er ni år eldre. Så selv om det er høy aldergrense på dette showet, fikk han sett det sammen med brødrene sine allerede som niåring.
– Showet fikk både meg selv, og spesielt brødrene mine til å knekke sammen av latter. Jeg tenkte allerede da «hvis det er en jobb, så er det den jobben jeg vil ha».

Men denne ambisjonen forble en hemmelighet, og det satt så dypt at da Kjetil begynte med standup i 2015, tok det et helt år før han fortalte det til foreldrene sine.

Kom ut av skapet
Ikke sånn ut av skapet nei, men Kjetil sammenligner det å holde standup-drømmen hemmelig med å ikke komme ut av skapet. «Hvem er det du tror du er? Tror du at du bare kan gå på scenen å være morsom?» Slike reaksjoner trodde Melkevik han ville få. Men det er vel bare naturlig det, i jantelovens land, spør Melkevik.
– Første gang jeg gjorde standup, sa jeg det ikke til noen. Jeg følte at det var veldig privat. Men da jeg «kom ut av skapet», så var alt greit, selvsagt. Det var ingen som reagerte slik jeg trodde. Egentlig er sammenligningen med å komme ut av skapet svært lite empatisk, fordi de som faktisk er homofile og må møte realiteten hjemme med å virkelig komme ut av skapet, føler det mye verre enn hva jeg noen gang kan forstå, sier 28-åringen.

Det å stå på scenen i hjembyen i dag synes Melkevik er helt i orden.
– Det er veldig kjekt å møte folk jeg ikke har sett siden videregående som kommer for å se meg.

Men selv for den mest scenevante kan det gå til helvete. Eller «å bombe» som Melkevik forklarer at de sier i bransjen. Han forteller at dette skjer sjeldent, men senest for to uker siden følte Kjetil at han «bomba» på en scene i Bergen. Heldigvis var det bare tolv publikummere. Uheldigvis var en stor del av knippet andre komikere.

«JEG BRUKER DET MATERIALE JEG SELV SYNES ER MORSOMT, OG PUBLIKUMET MITT BLIR DE SOM DELER MIN HUMOR»

– De fleste komikerne sier at du må snakke om det du selv synes er morsomt. Jeg sier mitt materiale, og de som synes det er morsomt, det blir mitt publikum. Er publikummet stort nok så overlever jeg som komiker.

Man skal altså ha det morsomt på scenen selv, og ikke bare fortelle ting som får andre til å le, ifølge Melkevik.

– Den tydeligste grensen min er grunnløs sjikane. Det gjør jeg aldri, fordi hvis det er grunnløst så er det ikke humor, da er det bare idioti.

Ettertraktet i julebordsesongen
Julen skal feires med familien på Hundvåg, med pinnekjøtt og mandel i grøten. Gavene er visst ikke så viktige lenger, men å finne mandelen verdsettes høyt. Men før den tid kommer, skal Melkevik og en komikerkollega ut på julebord-oppdrag. Et av de neste er i Aurland i Sogn og Fjordane, hvor de skal underholde på et julebord for et bilselger-firma. De skal også underholde på et julemiddags-arrangement i Knarvik, og i januar skal de være komikere for et sent julebord for sosiologistudentene på UiS.

Hva kan sosiologistudentene forvente seg?
– Jeg må jo få inn litt julehumor og sosiologi. Jeg har en kollega som er utdannet sosiolog, så tenker jeg skal snakke med han og få litt inspirasjon derfra.

Jeg får det ikke helt ut av hodet at Melkevik har brukt så mange år på å studere, når han velger en jobb som ikke krever noe universitetsutdannelse.
– Det kommer først og fremst av at jeg egentlig aldri skulle gjøre noe med ambisjonene mine om å bli komiker. Planen var å overgi seg til samfunnet, uten egenstyring; utdanne meg, finne en åtte-til-fire-jobb, betale regningene, pensjonere meg. Circle of life, og alt det der. Mens nå har jeg kommet inn på det sporet jeg egentlig ville. Jeg er vanligvis ikke typen som lever etter sitater, men det fra Randy Komisar treffer meg i hjerterota: «The most dangerous risk of all is the risk of spending your life not doing what you want, on the bet that you can buy yourself freedom to do it later». Noen får kanskje råd til å kjøpe seg friheten til å gjøre det de vil senere i livet, men det vil aldri jeg få råd til – ikke med det studielånet jeg har!

Link te den originale artikkelen

Til helgen blir latter erstattet med tuting og blinklys

Du har kanskje fått med deg forestillinger på en av landets største drive-in-kinoer på Forus? Til helgen kan du riste av latter når Stavangers standup-klubb arrangerer drive-in-underholdning for både store og små.

Her skal komiker Kjetil Melkevik skal selv stå på scenen på lørdag, foran sletten på Forus. FOTO: Fredrik Refvem

Komikerne i Comedy Box ønsker velkommen til en litt annerledes standup-opplevelse. Fra kassen på en lastebil vil Jan Rune Holdhus, Karsten Blomvik, Mohammed Basefer og Kjetil Melkevik sørge for å spre humor i en ellers vanskelig tid.

Fredag 1. mai kan du se dem på scenen foran kjøpesenteret M44 på Bryne, og lørdag 2. mai på den åpne sletten ved Kolumbus-depotet på Forus. Begge dager varer showet fra 19.30 til 20.30.

– Det blir aller første gang vi underholder på denne måten. Vi har sett hvordan dette har funket i Oslo og Bergen, i tillegg til stor suksess med kino, og konsert på Forus travbane. Det er på denne måten en må gjøre ting i disse tider, sier Kjetil Melkevik, daglig leder i Comedy Box.

Bak dem vil en 15 kvadratmeters storskjerm sørge for at alle bilene får se underholdningen tydelig, og lyden fra mikrofonene vil spres gjennom FM-nettet.

En litt annen måte å kommunisere med publikum

For standup-komikere er respons, og kommunikasjon en viktig del av showet. Dermed må det denne gangen tys til kreative løsninger.

– Vi er vant til å kunne stille spørsmål og snakke direkte med publikum. Denne gangen blir det spesielt. Bruk av tegnespråk, tuting, blinklys, kanskje skru på vindusviskerne kan bli løsningen. Kanskje ett tut skal bety ja og to tut nei, vi får se. Det blir nok dette som erstatter hoiing og applaus, sier Melkevik.

Han legger til at han kan se for seg at det blir en større utfordring å engasjere direkte, men at de skal finne kreative måter å varme opp publikum.

Sikker underholdning for store og små

Foran scenen vil det være plass til 50 biler, hvor passasjerene kan lene seg tilbake og la seg underholde.

– Fra halv to til halv tre på dagen, vil en av landets beste buktalere Erik Mogeno stå for showet for hele familien, før vi komikere tar over senere på kvelden, forteller Melkevik.

Kjetil Melkevik ser for seg at tuting og blinking vil erstatte latter og hoing. FOTO: Fredrik Refvem

Hele poenget med opplegget er at dette skal være en smittefri sone.

– De som er syke, eller i karantene må selvfølgelig holde seg hjemme. Det skal maks være fem personer i en bil, så noe leie av buss er ikke lov. Publikum skal generelt følge Folkehelseinstituttets smittevernregler selv om man befinner seg i egen bil, sier komikeren.

Melkevik legger til at folk bør sørge for fulladet batteri, og at tomgangskjøring er forbudt.

– Møt også opp senest en halvtime før forestilling, anbefaler han.

Troen på et vellykket show

Hver onsdag har gjengen i «The Comedy Box» livestream fra Grottene på Folken.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger, og det virker som at folk synes det er veldig kjekt. Vi har også et stabilt seertall. Rundt 35 seere, forteller han og ler litt av antallet, men legger til at disse holder seg inne på streamen helt til siste slutt.

– Folk kan forvente god stemning. Det er en gjeng med flinke komikere, hvor de fleste har holdt på i fire til fem år. Ingen av oss har gjort noe lignende før så alle er spente, og vi gleder oss til å høre responsen, sier han.

Produsenten legger til at dette er historisk, og en spesiell opplevelse, men at han håper at de snart er tilbake på scenen hvor publikum ikke trenger å sitte inne i en bil, med flere meters avstand.

Link te den originale artikkelen

Vinterland offisielt åpnet: – Dette er kjempegøy

Pål Morten Borgli tryllet fra scenen til Kjetil Melkevik og folks store overraskelse. Jeg hadde sunget om det ikke var fordi jeg så noen journalister her, sa Borgli fra scenen. FOTO: Frode Olsen.

Den andre utgaven av Vitnerland åpnet dørene lørdag klokken 12. Det ble gjort med komiker Kjetil Melkevik og varaordfører Pål Morten Borgli (FrP). De viste frem trylletriks før det markerte den offisielle åpningen med konfettikanon.

Kjetil Melkevik og Pål Morten Borgli åpnet Vinterland 2022. FOTO: Roy Skjæveland

Konfetti, magi, snøkanoner og sang da Vinterland 2022 åpnet offisielt.

Snøkanon i fravær av ordentlig snø. FOTO: Roy Skjæveland

Mange ville få med seg åpningen. FOTO: Roy Skjæveland

Mange hadde tatt turen for å få med seg åpningen av det som er kåret til det beste julemarkedet i Norge. Blant dem Mia, Ida og Senia som har kommet helt fra Bergen.

– Dette er jo helt fantastisk. Vi er egentlig på besøk og har tenkt oss i Kongeparken i morgen. Da vi fikk høre om dette tenkte vi at vi måtte legge turen innom, forteller mor Ida.

De fikk på seg skøytene og testet isbanen på Ruten.

Mange våget seg ut på glattisen. FOTO: Roy Skjæveland

– Det er kjempegøy. Vi koser oss masse, forteller Senia.

Bålpannene på andre siden av Ruten ble også tatt i bruk. Til tross for å ha besøkt Vinterland i fjor, kjente de at de måtte besøke Vinterland også under åpningsdagen i år.

Alex, Lola, Kristina, Kjartan, Max, Lisa, Edvine og Michael storkoste ved bålpannene under åpningen. FOTO: Roy Skjæveland

Link te den originale artikkelen

Kjetil og Tore vil få folk til å le: – Det er som medisin

Kjetil Melkevik (33) og Tore Medhaug (36) tror det er god medisin for folk å oppleve humor fra en scene. Foto: Ingeborg Thu Hansen

Kjetil Melkevik (33) og Tore Medhaug (36) tror det er god medisin for folk å oppleve humor fra en scene. Foto: Ingeborg Thu Hansen.

I løpet av en time vil de få gjestene til å le av hverdagslige situasjoner.

LANGGATA: Det siste året har det i enkelte bransjer nesten vært et eget fag å sette seg inn i hvilke regler som gjelder, når det kommer til koronarestriksjoner. Dette gjelder blant annet for restaurant/utelivsbransjen og det igjen har påvirket standupbransjen.

Kjetil Melkevik (33) fra Hundvåg leder miljøet av lokale standupkomikere. I 2017 overtok han stafettpinnen etter Chi Ton som startet foretaket i kjølvannet av å ha vært festivalsjef for «Den store norske humorfestivalen» i to år (2011 og 2012). De siste årene har standupmiljøet vokst seg større og stallen har for øyeblikket i underkant av 30 komikere fra Sandnes og Stavanger.

– Vi opplever at Comedy Box har blitt et merkevarenavn og oppleves som en fin måte å komme i kontakt med en komikerstall på. Vi har merket at etterspørselen i Sandnes har blitt større i det siste, forteller Kjetil Melkevik.

Selv har han lang erfaring som komiker og har blant annet vært på Melkebaren og Sandnes brygge. I tillegg er han for tiden ute med sitt eget soloshow; Fantomsmerter.

Tore Medhaug og Kjetil Melkevik liker å få folk til å le. De tror Sandnes vil se mer standup framover.

Tore Medhaug og Kjetil Melkevik liker å få folk til å le. De tror Sandnes vil se mer standup framover. Foto: Ingeborg Thu Hansen.

Sandnes

– Det er flere av komikerne våre som kommer fra Sandnes og vi merker at det er stor interesse for våre show her i sentrum, forteller Melkevik.

Han får støtte fra sin komikerkollega Tore Medhaug (36) fra Røyneberg som er noe ferskere i bransjen. Selv startet Tore som komiker gjennom å være konferansier og toastmaster. Han var heldig og fikk være med Rune Bjerga et par ganger, som ga mersmak på å gjøre mer standup.

– Jeg merker at sandnesfolk vil dette og de trenger å komme seg ut for å le. Jeg tror humor kan være medisin for mange, påpeker Medhaug.

– Vi prøvde oss litt på å streame standupshow uten publikum til stede da pandemien sto på som verst. Folk likte det, men det er jo helt klart noe annet å kunne være fysisk samlet i denne bransjen, smiler Melkevik.

Nylig gjestet noen lokale komikere «Shaker Lounge & Teracce». Jan Rune Holdhus var konferansier. Komikerne Mohammed Basefer, Anders Olsen og sandneskomikeren Trond Anfinnsen gjorde sitt for å få en fullsatt bakgård i stemning.

Melkebaren

Det er tydelig at standupkomikere er glade for å kunne være tilbake på scenen igjen.

– Vi måtte holde stengt i tre måneder. Det var regler om at det bare kunne være 20 personer i salen, vi har hatt tometersregel og spiseplikt ved våre show, forteller Melkevik.

– Det kjennes bra ut å være tilbake under litt mer normale omstendigheter. Folk kjenner restriksjonene og er gode på å ta nødvendige hensyn, forteller Melkevik.

Lørdag 4. september vil han sammen med Tore Medhaug og Harald Ellingsen stå på scenen til «Melkebaren» i Sandnes. Arrangementet skulle egentlig være under Byfesten som ble avlyst.

– Showet på lørdag vil gå selv om Byfesten dessverre måtte avlyses, forteller Medhaug.

For Medhaug vil dette være en helt ny opplevelse, da han ikke har gjort standup i Sandnes tidligere.

– Jeg er selvfølgelig spent og nervøs. Jeg liker å utfordre meg selv og å gi folk glede. Jeg har stor ydmykhet og respekt for dette faget, forteller han.

Eget fag

Både Medhaug og Melkevik mener at det å være morsom på fritiden blant folk du kjenner godt er noe helt annet enn å stå på scenen for å få folk til å le.

– Jeg var klassens klovn i oppveksten hjemme på Røyneberg. Jeg vil karakterisere meg som en gladgutt. Samtidig er det noe helt annet å være morsom på scenen og det å være morsom blant venner. Jeg kan være seriøs i jobben som standupkomiker uten å være for alvorlig, smiler Medhaug.

Han får støtte fra Melkevik som tror det er viktig å kjenne rollen sin.

– Det er noe helt annet å være morsom på fest blant folk du kjenner. Vi som driver med dette kan ha helt ulike roller på scenen enn vi har privat, forteller Melkevik.

Standup-komikk er et eget fag og Melkevik forteller at det er mulig å forsøke å lære seg det. Comedy Box arrangerer kurskvelder for alle som ønsker å prøve det.

Inspirasjon

Komikerne mener det er en kunst å lage bra standup. De gjør gjerne humor ut av noe med seg selv.

– Jeg forteller nok en del om meg selv og om ulike observasjoner jeg har gjort. Kunsten er å lage det slik at det oppleves litt internt underveis i showet. Det å få fremmede til å le er en kunst og når det klaffer gjør det utrolig godt, forteller Melkevik.

Som avkobling fra jobben spiller han gjerne fotball med venner eller følger slavisk med på «Premier League». Han kan også finne mye glede ved frisbeegolf.

Medhaug gjør også mye humor om seg selv.

– I tillegg til at jeg snakker om meg selv betrakter jeg gjerne ulike situasjoner som folk kan kjenne seg igjen i. Det er nesten som en rus når dette klaffer og treffer publikum, smiler Medhaug.

– For meg er det å være aktiv på fritiden blitt viktig. Jeg har det som mitt «Nirvana» å være på golfbanen. Det gir meg en sånn ro, fortsetter han.

Tore og Kjetil skal gjøre et standup-show på Melkebaren. Foto: Ingeborg Thu Hansen

Tore og Kjetil skal gjøre et standup-show på Melkebaren. Foto: Ingeborg Thu Hansen.

Aktive liv

Begge komikerne er sosiale og aktive på ulikt vis når de ikke står på scenen. Likevel er de to single mennene enige om at om at de ville hatt nok tid til å gi en kjæreste oppmerksomhet.

– Ja, ingen av oss er vel ensomme selv om vi er enslige. Men vi har tid til å være i forhold hvis noe sånt skjer, ler de.

Medhaug bor nå på Sola og har to små barn. Det siste halve året har han vært ekstra aktiv da han har brukt en del timer på løping. Målet er Sandnes Halvmaraton og treningen har resultert i at han har mistet 35 kg kroppsfett.

– Jeg endret kostholdet en god del. Det vil si at jeg kuttet ut det kostholdet jeg hadde oppå kostholdet mitt, ler Medhaug.

Melkevik bor på Hundvåg og har hendene stort sett fulle selv om han bare har seg selv å ta hensyn til. For ham er komikerbransjen blitt heltidsjobb og det kan se ut som oppdragene ikke lar vente på seg.

– Nå gleder vi oss til å underholde rundt 40 personer på Melkebaren klokken 19:00 lørdag, avslutter de.

Link te den originale artikkelen

Fredagspils og standup

På fredag var det standup på Slakteren Brygghus i Mysen, og fredagspils på travbanen for første gang på ett år.

Forventer bra show

Båstingene Ragnhild Sørbotten (42), Åslaug Haakaas Walsøe (45), Håkon Magnus Raanæs (45) og Espen Skughei (47) kjente til Christer Torjussen fra før av. – Vi vet det blir bra, sier Åslaug.

FYLLTE OPP: Billettene til showet var utsolgte og pubben var full. – Vi har begrenset kapasitet og kan ha 35 stykker her, sier bryggerisjef Audun Solbrekke. FOTO: Tuva Marie Hassel.

SPISTE MIDDAG: Christer Torjussen fra Tønsberg spiste middag med kjæresten, Trude Garsjøen fra Spydeberg og konferansieren Kjetil Melkevik før showet. De skrøt av maten og Mysen: – Alle sånne små steder rundt omkring har sin pussige sjarm, sier Torjussen.
FOTO: Tuva Marie Hassel.

KONFERANSIER: Konferansieren, Kjetil Melkevik fikk publikum til å le masse. Den første komikeren på scenen etter Kjetil var Pernille Haaland, og senere fikk publikum se Christer Torjussen og Liban Gulaid. FOTO: Tuva Marie Hassel.